De Vallende Man Sinds 1946 verzorgt de Oorlogsgravenstichting circa 50.000 Nederlandse oorlogsgraven op 30 erevelden op diverse plaatsen in de wereld, en onderhoudt de herinnering aan de slachtoffers van bezetting en oorlog. Daarbij gaat het om zowel burgers als militairen die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog maar ook van oorlogen en vredesmissies nadien.

Alleen al tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog waren er in Nederland en Nederlands-IndiŽ 180.000 oorlogsslachtoffers te betreuren, waarvan er 130.000 geen graf hebben. Bijvoorbeeld omdat ze in Europa in de gaskamers zijn omgekomen of op zee een zeemansgraf kregen. Hun namen staan echter wel in gedenkboeken en op monumenten. Van de circa 50.000 graven die de Oorlogsgravenstichting beheert en onderhoud zijn 13.000 graven te vinden in Nederland. Deels op Nationaal Ereveld Loenen en Militair Ereveld Grebbeberg en verder verspreid over allerlei erehoven en algemene begraafplaatsen.
Elders in de wereld gaat het om ongeveer 12.000 graven in ongeveer 50 verschillende landen en nog eens 25.000 in IndonesiŽ.

In het jubileumboek ' Vrede vergt moed' staat de auteur stil bij de achtergronden van het thema waarmee de Oorlogsgravenstichting het afgelopen jaar haar 75-jarig bestaan vierde: "Lang zouden ze leven!" Een motto dat illustreert dat zo'n 180.000 Nederlandse Oorlogsslachtoffers nog zoveel van plan waren. Ze lieten een leegte achter bij partners, ouders, kinderen, broers, zussen, vrienden en relaties. Om de enorme impact daarvan te illustreren tekende Van Aggelen in het boek negen korte maar zeer indringende verhalen op van oorlogsslachtoffers. "Het zijn dit soort verhalen achter de graven die je doen realiseren dat het herdenken van hen pas een functie heeft als het aanzet tot nadenken", aldus de schrijver. Of zoals Piet Hein Donner, president van de Oorlogsgravenstichting verwoorde in het voorwoord van dit boek: "De Oorlogsgravenstichting kan niets anders doen dan proberen mensen zich te laten realiseren dat vrede en vrijheid iets is dat je dagelijks moet verwerven en zekerstellen. Elke dag weer door persoonlijke inzet, door niet weg te kijken of onverschillig te zijn voor wat om je heen gebeurtÖ"

Laurens van Aggelen (Arnhem, 1964) 1964) is schrijver en heeft vele boeken en talloze andere publicaties op zijn naam staan. Met name op het gebied van de Tweede Wereldoorlog, militaire geschiedenis en de zorg voor veteranen en hun thuisfront.

Titel: Vrede vergt moed
Subtitel: 75 jaar Oorlogsgravenstichting
Auteur: Laurens van Aggelen
Uitgeverij: White Elephant Publishing
Pagina's: 160
Uitvoering: gebonden, hardcover
ISBN: 978-90-79763-35-1
Prijs: Ä 27,95)

Bestellen boek 'Vrede vergt moed'

Bestellen via deze website is zeer eenvoudig. Het boek kost 27,95) en u betaalt geen verzend- en administratiekosten (binnen Nederland). Daarvoor zal het boek binnen enkele werkdagen aan u worden toegestuurd. Betaling dient vooraf te geschieden. De informatie die u daarvoor nodig heeft, ontvangt u automatisch per mail na het plaatsen van uw bestelling.


Op deze levering zijn onze Algemene verkoopvoorwaarden van toepassing.
Deze voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Arnhem onder nummer 09175131


Logo White Elephant Publishing

Graf met foto

Grebbeberg

Grebbeberg

vlag

monument